info@marmarakursmerkezi.com.tr

0 322 352 67 78

Kuruköprü Mah.Fatih Plaza 1.Kat

Dikkat Başarmanın Anahtarıdır

Dikkat Başarmanın Anahtarıdır

Dikkat, bireyin bilinçli bir şekilde bir konuya odaklanması, onu işlemesi ve anlaması kabiliyetidir. Davranışsal ve bilişsel bir süreç olan dikkat, sınavlarda (YKS, LGS, İOKBS) başarıya ulaşmada kritik bir faktördür. Çünkü bu, doğru cevapları bulmak ve soruları anlamak için gereklidir.

Düşünce, algılama ve kavrama gibi zihinsel becerileri belirli uyaranlar üzerinde yoğunlaştırma gücünü ifade eden dikkat, sınavda sürdürülmesi gereken önemli bir etkendir. Zihinsel enerjinin beynin içinde dağılışını kontrol eden dikkat, sınavların yanı sıra günlük yaşamda da birçok durum için geçerli olabilir.

Dikkati Geliştirmeye Yönelik Öneriler

Pek çok öğrenci sınavlarda dikkat dağınıklığı sorunuyla karşılaşabilir. Sınav kaygısı olan adayların tam olarak odaklanabilmeleri için düşüncelerini iyi yönetmeleri gerekir. Peki, dikkati geliştirmek mümkün mü? Adana Özel Marmara Kurs Merkezi, dikkat ve konsantrasyonu güçlendirmenin tekniklerini açıkladı.

  • Bütün motivasyonların temel kaynağı başarma arzusudur. Hedefe yönelik davranışları başlatan, yönlendiren ve sürdüren motivasyonda süreklilik şarttır. Kişi sakin kalarak hedefleri doğrultusunda kararlı bir şekilde ilerlemelidir.
  • Sınavda adaylar enerjilerini bir noktada yoğunlaştırmalı ve bu sırada dikkatlerini dağıtabilecek diğer unsurları dışarıda bırakacak şekilde hareket etmelidir. Her bir soru ciddi bir şekilde okunmalı, kavranmalı ve sırasıyla cevaplanmalıdır.
  • Sınavda öğrenciler duygu ve düşüncelerini toparlamalı ve çevresel etkilerden olabildiğince az etkilenmeye çalışmalıdır. Dışarıdan gelebilecek seslere öfkelenmeden, sakin ve huzurlu bir şekilde sorulara odaklanmalıdır.
  • Çalışma düzeninde bazen dikkat dağınıklığı durumları yaşanabilir. Böyle zamanlarda birkaç kez derin nefes alarak beden rahatlatılmalıdır. Derin nefes sayesinde beyine daha fazla oksijen gönderilmelidir. Sınavda benzer bir sorunla karşılaşıldığında da derin nefes egzersizleri tekrar edilmelidir.
  • Dikkat hususunda beden sağlığı önemlidir. Uyku düzeni ve doğru beslenme alışkanlığı dikkat üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Bu nedenle kahvaltı, dengeli beslenme ve kaliteli uykudan taviz verilmemelidir.
  • Sınav öncesi dikkat ve konsantrasyon artıran kimi davranışlar faydalı olabilir. Örneğin sporcular gibi dikkat ritüelleri gerçekleştirilebilir. Veya bir slogan edinilebilir. Belli bir hareket, derin nefes egzersizleri ve kişide enerjiyi yükselten zihinsel iç konuşmalar denenebilir.
  • Sınavlarda okuma hataları azaltılmalıdır. Bunun için altı çizili ve olumsuz yargı bildiren kavramlara ayrıca odaklanmak gerekir. Sınavda farklı bölümler arasında geçiş yaparak dikkati yeniden toplamak mümkündür. Çünkü her ders için gerekli olan zihinsel işlem farklıdır. Bu yüzden sınavda bölüm değişikliği yaparak monotonluk (tekdüzelik) riskiyle baş edilebilir.

Benzer Haberler

Sayısal Derslere Nasıl Çalışılmalıdır?

Sayısal Derslere Nasıl Çalışılmalıdır?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 8-9 Haziran, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran ve İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) 21 Nisan 2024 günü gerçekleşecek.

detayları gör

15 Nisan 2024

Sözel Derslere Nasıl Verimli Çalışılır?

Sözel Derslere Nasıl Verimli Çalışılır?

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) 21 Nisan, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 8-9 Haziran’da uygulanacak.

detayları gör

15 Nisan 2024

LGS Kapsamındaki Merkezî Sınava Başvurular Uzatıldı

LGS Kapsamındaki Merkezî Sınava Başvurular Uzatıldı

Milli Eğitim Bakanlığınca 8.sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın başvuruları uzatıldı.

detayları gör

01 Nisan 2024