info@marmarakursmerkezi.com.tr

0 322 352 67 78

Kuruköprü Mah.Fatih Plaza 1.Kat

YKS Başarısını Artıracak İpuçları Nelerdir?

YKS Başarısını Artıracak İpuçları Nelerdir?

Bu yıl 3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS), 8-9 Haziran'da düzenlenecek. YKS'nin 8 Haziran Cumartesi günü saat 10.15'te uygulanacak 1. oturumu Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT), 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu. 9 Haziran Pazar saat 10.15'te yapılacak 2. oturumu Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT), 1 milyon 983 bin 766 aday müracaat etti. Aynı gün gerçekleştirilecek 3. oturum Yabancı Dil Testi’ne (YDT) ise 228 bin 814 aday katılacak.

Anahtar Sözcüklere, Çeldirici Sorulara Dikkat!

Adayların geleceklerine yön verecek bu sınavda başarılı olmaları için doğru adımları atmaları gerekir. Elbette kişinin donanımına göre sorular çok zor veya kolay olabilir. Ancak farklı kaynaklardan çalışan, anahtar sözcüklere odaklanan ve çeldirici soruların detaylarını yakalayanlar büyük ölçüde hedeflerine ulaşacaktır. Adana Özel Marmara Kurs Merkezi eğitim uzmanları, YKS başarısını artıran yöntemleri açıkladı.

Deneme Sınavları ile Eksikler Belirlenmeli

YKS başarısı uzun soluklu, sistemli ve verimli bir çalışmayı gerektiriyor. Planlı çalışmak kadar bilginin sınava doğru yansıtılması da önemlidir. Bu zorlu maratonda gerçek sınavın provası özelliğine sahip deneme testleri anahtar role sahiptir. Nitelikli deneme sınavlarıyla eksiklikler hızlı bir şekilde giderilmelidir. İşte YKS’de adayları başarıya götürecek öneriler:

Sorular Her Zaman Zor Olmaz: Üç oturumda (TYT-AYT-YDT) gerçekleşen YKS’de sorular adayın bilgi seviyesinin altında veya üstünde olabilir. Ancak testlerin geneli standart bilgi birikimi ve yorum gücüne dayanıyor. Çoktan seçmeli sınavlar belli kriterlere göre hazırlanıyor. YKS’de soruların zorluk/kolaylık düzeyleri şu şekilde: Yüzde 40 normal bilgi, yüzde 10 çok kolay/çok zor, yüzde 20 zor/kolay. Sınavda tüm soruları aynı duyarlılıkla ele alınmalıdır. Zaman iyi kullanılmalıdır. Bunun için bir soruya takılıp kalınmamalıdır.

Tüm Seçenekler Önemlidir: Bütün seçenekler okunduktan sonra cevaplandırılmalıdır. Özellikle anlamı bilinmeyen sözcükler mercek altına alınmalıdır. Soruda istenen ne ise ona odaklanmalıdır. Testlerde zor sorularla karşılaşılabilir. Önemli olan sınavda çözebilecek yeterli oranda soruya ulaşmaktır. Mutlaka soru dağılımı içinde çözülebilecek ortalama soru sayısı yakalanmalıdır.

Anahtar Sözcüklere Dikkat Edin: Sınavda “turlama tekniği” kullanılmalıdır. Çözülmeyen sorularla çok fazla zaman kaybedilmemelidir. Bu sorular işaretlenip ikinci turda tekrar kontrol edilmelidir. Anahtar sözcüklerin altı çizilmelidir. Çünkü anahtar sözcükler soruların çözümünü kolaylaştırır. Soru köklerinde altı çizili "olamaz, değildir " gibi olumsuz sözcükler üzerinde durulmalıdır.

Kuvvetli Çeldiriciler Olabilir: Yanıtlarda iki seçenek birbirine çok benziyor olabilir. Büyük ihtimalle ikisi de hatalıdır. Ayrıntıyı yakalamak için seçeneklerin tamamı incelenmelidir. Ayrıca bazen birbirine zıt iki seçenek verilebilir. Bunlardan birinin doğru yanıt olma olasılığı yüksektir. Cevabın kesin yanlış olduğundan emin olunmalıdır. Aksi halde ilk tahminde bulunulan cevap değiştirilmemelidir.

Uzun Metinler Sadece Psikolojik Olarak Zordur: Sınavda uzun soruların okunması yorucu olabilir. “Psikolojik zorluk” hedeflenmiş bu metinlere ilişkin sorular gerçekte çok kolay olabilir. Uzun metinler atlanmadan hızlı şekilde okunmalı. Verilen mesajı öz olarak anlamaya çalışılmalıdır.

Anlamadığınızda Derin Bir Nefes Alın: Sınav anında belirli aralıklarda derin nefes alınıp verilmesi yararlı olur. Bu sayede beyne daha çok oksijen gönderilmiş olur. Sınavda bazen dikkat dağınıklığı yaşanabilir. Böyle durumlarda soruyu tekrar okumak yerine 10-15 saniye (derin nefes alıp vererek) dinlendikten sonra bir kez daha bakılmalıdır.

İzin Vermedikçe Çevre Sizi Etkileyemez: Sınav anında moral bozucu dış etkenlerle karşılaşılabilir. Olabildiğince o anda değiştirilmesi mümkün olmayan bu faktörlerle ilgilenilmemelidir. Dikkat dağıtılmadan ve moral bozulmadan sadece sınava yoğunlaşılmalıdır.

Kaygı Bulaşıcıdır: Negatif veya pozitif bakış açıları fark etmez… Bu enerjiler bulaşıcıdır. Olumlu yaklaşımlar iyileştirir, olumsuz düşünceler insan psikolojisini bozabilir. Dolayısıyla olumlu yaklaşımlar sergileyen insanlarla iletişim kurulmasında fayda vardır.

Okuma Hataları için Özel Çalışmalar Yapın: Sorudaki olumsuz bir ifadeyi olumlu okuma riskine karşı uyanık olunmalıdır. Çünkü insan psikolojisi daha çok sorudaki ifadeleri olumlu yönde algılama eğilimi sergiler. Bu hataya yapmamak için soru formatında altı çizili ya da kalın yazı karakterli ifadeler daha dikkatli okunmalıdır. Soruda yer alan ipuçlarından faydalanılmalıdır.

Benzer Haberler

YÖK’ten “Denklik” Düzenlemesi

YÖK’ten “Denklik” Düzenlemesi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyen adaylarla ilgili önemli bir adım attı.

detayları gör

30 Mart 2024

2024-YKS’ye 'Ek Başvuru' Hakkı

2024-YKS’ye 'Ek Başvuru' Hakkı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavına (2024-YKS) katılım için adaylara “ikinci geç başvuru” fırsatı sundu.

detayları gör

25 Mart 2024

Verimli Ders Çalışmanın Yöntemleri Nelerdir?

Verimli Ders Çalışmanın Yöntemleri Nelerdir?

Başarılı bir öğrencilik dönemi parlak bir geleceğin işaretidir. Başarı ise düzenli ve disiplinli bir çalışmaya bağlıdır.

detayları gör

19 Mart 2024