info@marmarakursmerkezi.com.tr

0 322 352 67 78

Kuruköprü Mah.Fatih Plaza 1.Kat

Verimli Ders Çalışmanın Yöntemleri Nelerdir?

Verimli Ders Çalışmanın Yöntemleri Nelerdir?

Başarılı bir öğrencilik dönemi parlak bir geleceğin işaretidir. Başarı ise düzenli ve disiplinli bir çalışmaya bağlıdır. Bir öğrenciyi hedeflerine ulaştıracak en önemli yöntem etkili ve verimli ders çalışmaktır. Peki, eğitimde başarıyı yakalayabilmenin formülü nedir? Adana Özel Marmara Kurs Merkezi, verimli ders çalışma tekniklerini bizlere açıkladı.

Her şeyden önce “verimli ders çalışmanın” kurallarını öğrenmek ve bunu günlük yaşamın parçası haline getirmek gerekir. Uyku düzeninden çalışma ortamına, beslenme alışkanlığından ders planlamasına kadar pek çok faktör bu sürecin şekillenmesinde rol oynar.

Unutulmamalı ki verimli ders çalışma teknikleri her zaman öğrenilebilir ve geliştirilebilir. Temel kural bilinçli ve planlı bir çalışmadır. Uzun soluklu bu çaba kişiyi başarıya ulaştırır. Ders çalışma becerisini kazanmak için şu adımlar atılabilir:

Güne Sağlıklı Başlangıç: Derse daha iyi adapte olmak için güne hafif egzersiz ve besleyici bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Bu çocukların derse ve aktivitelere odaklanmalarını kolaylaştırır. Kendilerini daha enerjik hissetmelerini sağlar. Ayrıca evde ders çalışırken daha rahat kıyafetlerin tercih edilmesi yararlı olacaktır.

Uyku Düzeni: Uyku düzeni sağlıklı bir yaşamın temel gereklerinden biridir. Geç saatlerde uyumak çocuğun biyolojik düzenini ve gelişimini olumsuz etkiler. Günün sağlıklı ve konforlu geçmesi için kaliteli bir uykuya ihtiyaç vardır. Tüm bireylere önerilen 7-8 saatlik uyku için erken yatılıp erken kalkılmalıdır.

Beslenme Düzeni: Fiziksel ve zihinsel gelişimin en hızlı olduğu bu dönemde yeterli beslenme başarı için mühimdir. Sağlıklı gelişim ve okul başarısı için dengeli beslenmelidir. Besin değeri yüksek gıdalar bireyin bağışıklık düzeyini yükseltir. Yeterince su içmeli ve şekerden olabildiğince uzak durmalıdır.

Telefon Kullanımı: Ders çalışırken sık yapılan hatalardan biri ara ara telefona bakmak, mesaj yazmak ve sosyal medyada gezinmektir. Çalışma esnasında dikkat dağıtan dijital teknolojilerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Akıllı telefonlar okulda olduğu gibi uzak bir yere konulmalıdır. Bildirimleri kapatmak ve telefonu uçak moduna almak derse odaklanmaya yardımcı olur.

Çalışma Ortamı: Çalışma ortamını düzenlemek ders başarına katkı sunar. Odadaki görseller veya eşyalar çalışma temposunu bozmamalıdır. Ortam olabildiğince sadece, düzenli, yeterli ısı ve ışık kaynağına sahip ve gürültüden uzak olmalıdır. Uzanarak çalışmak dikkati toplamayı zorlaştırır. Bu yüzden tavsiye edilmez.

Planlı Çalışmak: Planlı çalışma ders başarısını artırır. Bunun için hangi derse veya konuya ne kadar vakit ayrılacağı ve ne zaman dinlenileceği öngörülmelidir. Uygulanabilir günlük, haftalık, aylık planlarla ilerleme sağlanmalıdır. Ders çalışma planları hazırlanırken gerektiğinde rehber öğretmenlerden destek alınabilir. Ödev ve diğer programları düzenlemek için bir çalışma takvimi kullanılabilir.

Ders Rutini Oluşturmak: Öğrencilerin kaliteli ders çalışacakları saat dilimleri farklı olabilir. Bu konuda kişi kendisi için en verimli olduğunu düşündüğü saat aralıklarını belirlemelidir. Bazen “Saatlerce ders çalışıyorum fakat başarılı olamıyorum.” şikâyetleriyle karşılaşılabilir. Bilinmelidir ki verimi düşüren ciddi hatalardan biri hiç ara vermeden çalışmaktır. Doğru olan yöntem kısa süreli ve sık sık çalışmaktır.

Doğru Çalışma Yöntemi: Bireysel yeteneklerden dolayı her öğrencinin çalışma yöntemi farklı olabilir. Kişi işitsel veya görsel yöntemlerden biriyle daha iyi öğrenebilir. Önemli olan ideal metotların keşfedilerek nitelikli bir çalışma sağlayabilmektir. Bunun için herkes kendine uygun en doğru öğrenme stilini tespit etmelidir. Çalışmalarda hızlı soru çözme ya da okuma teknikleri ile grafik ve tablolardan yararlanılabilir.

Düzenli Ders Takibi: Çalışma disiplini edinmek için okul dersleri düzenli takip edilmelidir. Derslere olabildiğince aktif katılım sağlamalı ve anlaşılmayan ya da eksik konular mutlaka kısa sürede öğrenilmelidir.

Motivasyon: Yaşamda her uğraş bir amaca veya ideale yönelik olunca anlamı hale geliyor. Ders çalışırken de bu ana kural geçerlidir. Kısa ve uzun vadeli hedefler kişinin motivasyonunu geliştirir. Öğrenciler muhakkak kariyerlerini geliştirecekleri üniversiteler veya fakültelere göre bir performans sergilemelidir.

Benzer Haberler

LGS Kapsamındaki Merkezî Sınav Başvuruları Başladı

LGS Kapsamındaki Merkezî Sınav Başvuruları Başladı

Öğrencilerin hayalini kurduğu iyi bir okulda eğitimlerini sürdürmelerinde kritik role sahip Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavın başvuruları başladı.

detayları gör

18 Mart 2024

Yurt Dışında Üniversite İçin YKS Puan Şartı Getirildi

Yurt Dışında Üniversite İçin YKS Puan Şartı Getirildi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Resmi Gazete'de yayımlanan "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kapsamında yurt dışındaki üniversitelere kayıt olmak isteyenler için Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) puan alma şartı getirdi.

detayları gör

16 Mart 2024

YKS'ye 3 Milyon 36 Bin 945 Aday Başvurdu

YKS'ye 3 Milyon 36 Bin 945 Aday Başvurdu

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (2024-YKS) 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu.

detayları gör

14 Mart 2024