info@marmarakursmerkezi.com.tr

0 322 352 67 78

Kuruköprü Mah.Fatih Plaza 1.Kat

Sınavlarda Test Çözme Teknikleri Nelerdir?

Sınavlarda Test Çözme Teknikleri Nelerdir?

Eğitim-öğretim sürecinin temel gereklerinden biri de ölçme ve değerlendirmedir. Sağlıklı bir ölçme ve değerlendirmeden elde edilen veriler kurum ve kişilere rehberlik eder. Birçok alanda performans, bilgi, yetenek ve davranışları analiz etmek için çeşitli araçlar kullanılır. Bu araçlar, belirli hedeflere ulaşma, gelişim izleme veya başarı konusunda bilgi edinmeye yardımcı olur. Eğitimde ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin başında sınavlar ve testler gelir. Bir öğrenci eğitim hayatı boyunca okuldaki yazılıların yanı sıra bursluluk, LGS, YKS gibi birçok merkezi sınava katılır. Peki, test çözme teknikleri nelerdir? Adana Özel Marmara Kurs Merkezi, sınavlarda test çözme tekniklerinde merak edilenleri anlattı.

Sınavda Başarısızlığın Tek Nedeni Bilgi Eksikliği Değil

Test sınavlarında başarı bütün bir eğitimi kapsayan disiplinli ve sürekli bir çalışmayı gerektirir. LGS, YKS ve diğer sınavlarında dereceye giren adayların “başarı hikâyeleri” bunu ortaya koyuyor. Sınavlarda amaçlanan sonuçlara ulaşmak için mutlaka test çözme becerileri geliştirmelidir. Bunun için öncelikle konu eksiklikleri tamamlanmalıdır. Ayrıca sorulardaki ipuçlarından faydalanılmalı ve zaman doğru biçimde kullanılmalıdır. Uzmanlar, lise (LGS) ve üniversite (YKS) sınavlarının bir zeka testi değil; tamamen çok çalışma, emek ve motivasyon ürünü olduğunu vurguluyor.

Planlı Ders Çalışma ve Tekrarla Konular Pekiştirilmeli

Her yıl sınavlara katılan aday sayısı artıyor. Dolayısıyla bu yarışı kazanmak daha da zorlaşıyor. Başarılı olmak için sınavda yapılacak net cevap sayısı yüksek olmalıdır. Bu güç yolculukta adayların öncelikle test çözme becerilerini bilgi, yorumlama ve hız hususlarında kendilerini geliştirmeleri gerekir. Sınavlarda başarılı olmak için planlı ders çalışma, bol tekrar ve test çözümü ile her bir ünite pekiştirilmelidir. Düşünce geliştirme veya bilgiye farklı perspektiften bakabilme potansiyelini ifade eden yorumlama, test çözme tekniğinin geliştirilmesine katkı sağlar. Hız ise test çözerken zamanı verimli kullanma kabiliyetidir.

Çözülen Farklı Soru Tipleri Adaylara Avantaj Sağlar

Test tekniğine dayalı sınavlarda öncelikle bilgi eksikliği olmak üzere sorulara yaklaşım tarzı ve soru stiline aşina olmamak da başarısızlığı beraberinde getirir. Test deneyimi sınav sonucunu belirleyen faktörden biridir. Sınavdan önce çözülen farklı sitildeki sorular adaylara ciddi bir birikim ve tecrübe kazandırır. Sınava hazırlanan bir aday için “tecrübe” çözülen soru miktarıyla doğru orantılıdır. Adaylar test çözerken “Bu sorudan ne çıkar?” diye düşünülmemelidir. Tüm sorular aynı ciddiyetle değerlendirilmelidir. Hatalı yanıtlanan sorularla ilgili eksikler giderilmelidir. Unutulmamalıdır ki çözülen her bir soru tipi adaya büyük avantaj sağlayacaktır.

Test Çözme Becerisini Geliştirmek için Öneriler

  • Bir dersle ilgili testler çözülmeden önce o konu iyi öğrenilmelidir. Soru çözerken bu husustaki yeterlilik düzeyi değerlendirilebilir.
  • Testi doğru çözmek kadar öngörülen zaman dilimi içinde soruları yanıtlamak da önemlidir. Bunun için her bir soruya ne kadar zaman ayırılacağı önceden planlanmalıdır.
  • Her sorunun kendine özgü bir mantığı olduğunu bilerek hareket edilmelidir.
  • Çözülmeyen ya da hatalı çözülen soruların doğru yanıtları tekrar gözden geçirilmelidir.
  • Soru metinlerindeki önemli kelime ve cümlelerin altı çizilmelidir.
  • Günlük veya haftalık planlanan soru sayısı çözümü alışkınlık haline getirilmelidir.
  • Soru kökünü ve soru paragrafını anladıktan sonra şıklar okunmalıdır. Soruda hangi verilerin verildiği ve neyin istendiği doğru bir şekilde belirlenmelidir.
  • Bütün şıkları okumadan, doğru olduğu düşünülen seçenek hemen işaretlenmemelidir. Çünkü bazen testlerde “en doğru” yanıt istenebilir.
  • Çözülmeyen sorularla inatlaşıp zaman kaybedilmemelidir. Bir soru üzerinde fazla zaman harcamak zihin karışıklığına neden olabilir.
  • Uzun paragraf sorular “zordur” ön yargısıyla asla pas geçilmemelidir.
  • Şıklarda yanlış cevaplar hemen elenmeli, kalan seçenekler üzerinde düşünülmelidir.
  • Özellikle sayısal sorular kalem kullanarak kağıt üzerinde cevaplanmalıdır.
  • Test çözümleri önce alanla ilgili ve çok çalışılan sorulardan başlanmalıdır.
  • Turlama tekniği ile test sonunda boş bırakılan sorulara tekrar bakılmalıdır.
  • Farklı kaynaklardan, farklı seviyelerdeki sorular çözülmelidir.
  • Soru içinde yer alan (altı çizili, koyu puntoyla yazılmış gibi) “ipuçlarına” dikkat edilmelidir.
  • Cevap formunda kodlama sona bırakılmamalıdır.

Benzer Haberler

Deneme Testleri Gerçek Sınavların Provasıdır

Deneme Testleri Gerçek Sınavların Provasıdır

İyi bir lise ve üniversiteye yerleşmeyi hedefleyen adaylar için “deneme sınavları” olmazsa olmazlardandır.

detayları gör

27 Şubat 2024

YKS Kurs Fiyatları Hangi Kriterlere Göre Belirlenir?

YKS Kurs Fiyatları Hangi Kriterlere Göre Belirlenir?

Ülkede her yıl binlerce öğrenci Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav ile İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’na (İOKBS) katılıyor.

detayları gör

21 Şubat 2024

2024-DGS Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?

2024-DGS Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca üniversitelerin ön lisans programlarından mezun olan adayların eğitimini lisansa tamamlamaları için düzenlediği Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) heyecanlı bekleyiş başladı.

detayları gör

19 Şubat 2024