info@marmarakursmerkezi.com.tr
0 322 352 67 78
Kuruköprü Mah.Fatih Plaza 1.Kat
İyi bir lise ve üniversiteye yerleşmeyi hedefleyen adaylar için “deneme sınavları” olmazsa olmazlardandır. Birçok avantajları içiren deneme sınavları, öncelikle öğrencilerin sınav atmosferine alışmalarını kolaylaştırıyor. Ayrıca onların sınav performanslarını ölçerek, bu konudaki kapasitelerini geliştiriyor. Sınav deneyimi kazandıran, zaman yönetimi becerilerini geliştiren deneme sınavları, bireyin konu eksiklerini gidermesine yardımcı oluyor. Kaygı ve stres düzeyini azaltan deneme amaçlı testler; adayları gerçek sınavlara daha nitelikli biçimde hazırlıyor. Adana Özel Marmara Kurs Merkezi, YKS, LGS ve İOKBS’ye hazırlanan öğrenciler için deneme sınavlarının önemini anlattı.
Okul müfredatında yer alan konu ve kazanımların yanı sıra geçmiş yıllarda çıkan soruları da kapsayan deneme sınavları, binlerce adayın yarıştığı gerçek sınav maratonuna yönelik antrenmanlardır. Deneyimi artıran, eksiklikleri belirleyen ve odaklanma kapasitelerini geliştiren deneme sınavları, gerçek sınav performanslarını belirlemede etkili araçlardır. Araştırmalar, sınava hazırlanan adayların hem konuları düzenli çalışmaları hem de deneme sınavlarına katılmalarının başarı seviyelerini daha da artırdığını gösteriyor. YKS, LGS ve İOKBS’ye hazırlık sürecinde deneme sınavlarının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Sınav Deneyimini Simüle Eder: Deneme sınavları, öğrencilere gerçek sınav atmosferini tecrübe etme fırsatı verir. Bu, sınav günü adayların karşılaşacakları “stres, zaman baskısı ve odaklanma sorunlarına” önceden hazırlıklı olmalarını sağlar.
Sınav Formatını Anlamalarını Sağlar: Her sınavın kendine özgü bir formatı vardır. Deneme sınavları, öğrencilere “sınavın yapısı, soru türleri ve zorluk durumları” konusunda ipuçlarını içerir. Bu, onların gerçek sınav gününde daha hazırlıklı olmalarına yardımcı olur.
Strateji Geliştirme Fırsatı Sunar: Deneme sınavları, öğrencilerin sorularla başa çıkma pratiklerini geliştirir. Zayıf ve güçlü oldukları konuların belirlenmesine imkân verir. Böylece sağlıklı bir stratejik çalışma planı oluşturulmasına rehberlik eder.
Performansı Değerlendirme Olanağı: Deneme sınavları, öğrencilerin mevcut bilgi düzeylerini değerlendirmelerine olanak tanır. Bu değerlendirme, hangi konularda daha fazla çalışmak gerektiğin kolaylaştırır.
Zaman Yönetimi Becerilerini Geliştirme: Deneme sınavları, zaman yönetimi becerilerini geliştirme fırsatı sunar. Öğrencilere sınavın belirli bir süre içinde tamamlanması gerektiği öğretir.
Motivasyon ve Özgüveni Artırır: Deneme sınavlarındaki başarılar, öğrencilerin motivasyonunu artırır; sınav gününe daha fazla moral ve özgüvenle gitmelerini sağlar.
Sınav Sonucuna Göre Yol Haritası Çizilmeli: Deneme sınavları adayın başarı seviyesini ölçen araçlardır. Sınavların genel sonuçlarına göre bir yol haritası çizilebilir. Sınav sonrasında testler mutlaka yeniden irdelenmeli ve eksikler belirlenmelidir. Planla bir çalışmayla eksikler giderilmelidir. Kitapçıkta boş bırakılan sorular da hatalı yanıtlar kadar önemlidir. Boş bırakılan sorularla ilgili de disiplinli bir çalışma gerçekleştirilmelidir.
Sınav Sıralamasına Veya Yüzdelik Dilime Dikkat: Denemeler birer prova niteliği taşırlar. Adayları katılacakları gerçek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava ve İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavına (İOKSB) hazırlar. Deneme sınavları bireyin kendi değerlendirmelerinin yanı sıra bir rehber öğretmen tarafından da analiz edilmelidir. Bu hususta alınacak tavsiyeler adayın hazırlık sürecini hızlandırır. Ayrıca Türkiye geneli yapılan deneme sınavlarına katılım sağlanmalıdır. Bu tarz sınavlar kişiye çok sayıda aday arasında kendisini ölçme fırsatı sağlar.
Sınavlara hazırlanan adayların evde online deneme sınavlarına katılmalarının pek çok yararları vardır. Çünkü online sınavlarına eş zamanlı çok sayıda öğrenci katılıyor. Bu sınavlarda adaylar kendilerini değerlendirme şansı bulur. Online deneme sınavları öncesi ve sınav anında şu hususlara dikkat edilmelidir:
YKS Kurs Fiyatları Hangi Kriterlere Göre Belirlenir?
Ülkede her yıl binlerce öğrenci Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav ile İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’na (İOKBS) katılıyor.
21 Şubat 2024
2024-DGS Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca üniversitelerin ön lisans programlarından mezun olan adayların eğitimini lisansa tamamlamaları için düzenlediği Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) heyecanlı bekleyiş başladı.
19 Şubat 2024
YKS’de 5 Sınav Merkezi Neden Tercih Ediliyor?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) sürecinde geri sayım devam ediyor.
16 Şubat 2024
Copyright © 2024 Marmara Kurs Merkezi Tüm Hakları Saklıdır.
sahne
medya