info@marmarakursmerkezi.com.tr

0 322 352 67 78

Kuruköprü Mah.Fatih Plaza 1.Kat

LGS’de Başarıyı Artıran Yöntemler Nelerdir?

LGS’de Başarıyı Artıran Yöntemler Nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınav 2 Haziran 2024 Pazar günü yapılacak. Geçen yıl başvuruda bulunan 1 milyon 246 bin 465 öğrenciden 1 milyon 30 bin 195’nin katıldığı LGS’de hazırlık süreci devam ediyor.

Müfredattaki Konu ve Kazanımlar Esas Alınıyor

Eğitim-öğretim programında belirlenen konu ve kazanımlar esas alınarak düzenlenen sınavda adayların; yorumlama, problem çözme, okuduğunu anlama, sonuç çıkarma, eleştirel düşünme, analiz yapma ve bilimsel süreç becerileri ölçülüyor. Adana Özel Marmara Kurs Merkezi, LGS öncesi öğrencilerin başarısını artıran yöntemleri bizlerle paylaştı.

Planlı Çalışma, Morol ve Motivasyon Önemli

Her şeyden önce LGS’nin bir zeka sınavı değil, emek ve disiplinli çalışma sınavı olduğunu bilmek gerekiyor. Planlı bir şekilde çalışan, moral ve motivasyonu yüksek olan adaylar sınavda önemli ölçüde hedeflerine ulaşacaktır. Her yıl binlerce adayın yarıştığı bu zorlu maratonda ipi göğüslemede şu önerilere dikkat edilmelidir:

Nokta Atışı Çözümler Geliştirilmeli: Sınava hazırlanırken konu kazanım çalışmaları “hata analizleri” göz önünde bulundurularak ilerleme sağlanmalıdır. Adaylar nitelikli deneme testlerini inceleyerek eksiklerini belirlemelidir. Gerekli durumlarda rehber öğretmenlerin desteğiyle odaklanacakları konularla ilgili planlama yapılmalıdır. Özellikle konular tamamlandığı dönemde deneme çözümlerine ve genel tekrar testlerine ağırlık verilmelidir.

Zaman Yönetimi Testleri Yapılmalı: Sınavlar bir anlamda zamanla yarıştır. Nitelikli hazırlığın yanı sıra sınavda zamanı doğru kullanmak da başarıda önemli bir kriterdir. Bunun için adaylar her test veya deneme sınavının çözümünde süre tutmaya özen göstermelidir. Zaman yönetimindeki aksaklıkların giderilmesine yönelik tedbirler alınmalı ve bu konudaki beceriler geliştirilmelidir.

Sınav Simülasyonları Gerçekleştirilmeli: Öğrencilerin verimli bir hazırlık için belli periyotlarla sınav simülasyonlarını yapmaları gerekir. Bitirilen konular çerçevesinde gerçek sınav formatında süre tutarak deneme testleriyle genel seviyelerini ölçebilirler. Ayrıca bu hususta hafta sonları gerçek sınav saatinde denemeler yapılarak bir rutin oluşturulabilir.

MEB’in Örnek Soruları Çözülmeli: Milli Eğitim Bakanlığı 2 Haziran 2024 Pazar günü uygulanacak LGS’ye katılacak öğrencilere katkı sunmak amacıyla örnek soru ve çözümlü videolar yayımlıyor. Matematik, Türkçe, İngilizce, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi ile T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerini kapsayan bu soruların düzenli çözülmesi yararlı olacaktır. Ayrıca sınav tarihi yaklaştıkça geçen yıllarda çıkmış sorular da incelenmelidir.

Strateji Geliştirilmeli: Öğrenciler “zaman kullanımı” konusu üzerinde kafa yormalıdır. Süreyi dengeli kullanma alışkanlığı, sorulara geri dönme gibi stratejiler geliştirmelidir. Önemli fakat zor sorularda zaman kaybedilmemelidir. Bu sorulara bazı hatırlatıcı işaretler konup tekrar bakılmalıdır. Her öğrenci hangi derste daha iyi olduğunun bilincindedir. Sınava iyi olan dersten başlamak doğru bir adım olacaktır.

Sınav Yönetimi: Bazı uygulamalar adayın sınavı doğru yönetmesine ve başarı düzeyinin yükseltmesine yardımcı olur. Bu taktikler şöyle sıralanabilir: Nefes egzersizleri, su içme ve beden kontrolü, soru kitapçığını kapatma, turlama tekniği, sorulara tersten başlama ve zaman yönetimi.

Motivasyon Destekleri: Öğrenciler sınav gününe kadar çalışma performanslarını etkileyecek aktivitelerden ve ortamlardan uzak durmalıdır. Ancak kısa aralıklarla keyif alınan dinlendirici etkinlikler düşünülebilir. Yorgunluk ve durgunluk oluşturacak psikolojik etkilerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine daha kısa ve kolay çözümler tercih edilmelidir.

Benzer Haberler

Üniversitelerde Yapay Zeka İle İlgili Yeni Programlar Açılıyor

Üniversitelerde Yapay Zeka İle İlgili Yeni Programlar Açılıyor

Üniversitelerde “dijitalleşme, yapay zekâ ve büyük veri” alanlarında yeni lisans ve ön lisans programları açılacak.

detayları gör

06 Mart 2024

YKS Geç Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

YKS Geç Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

ÖSYM tarafından 8-9 Haziran’da düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS-2024) başvuruları 1 Şubat'ta başlayıp 26 Şubat günü saat 23.59'da sona erdi.

detayları gör

05 Mart 2024

Deneme Testleri Gerçek Sınavların Provasıdır

Sınavlarda Test Çözme Teknikleri Nelerdir?

İyi bir lise ve üniversiteye yerleşmeyi hedefleyen adaylar için “deneme sınavları” olmazsa olmazlardandır.

detayları gör

04 Mart 2024