info@marmarakursmerkezi.com.tr
0 322 352 67 78
Kuruköprü Mah.Fatih Plaza 1.Kat
LGS ve YKS’ye hazırlık hem öğrenciler hem de aileler açısından zorlu bir süreçtir. Bu dönemde ailenin desteği ve davranışları büyük önem taşıyor. Sınav stresi ve gelecek kaygısının yanında ailenin baskıcı tutumu ve zorlamaları, öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkiliyor ve omuzlarındaki yükü arttırıyor. Bu dönemde öğrencilerde agresifleşme, kilo alma, içe kapanma hatta ilaca başlama gibi etkiler görülebilir.
Sınava hazırlık sürecinde ailelerin hem çocuğun ruhsal sağlığı hem de çocuklarıyla olan ilişkileri için doğru ve dikkatli davranmaları gerekir. Ailelerin çocuklarını kendilerinden uzaklaştırmaması, aralarındaki iletişimi doğru kurmaları önemlidir.
İşte bu dönemde sık yapılan hatalar ve ailelere tavsiyeler…
1) Sınav Ölüm Kalım Meselesi Değil: Sınava gereğinden fazla anlam yükleyerek, çocuğunuzun kaygısının artmasına neden olmayın. Öğrencinin alt yapısı varsa ve programlı çalışıyorsa başarılı olma şansı yüksektir. Çocuğunuzun iyi bir program içinde düzenli ve verimli çalışmasına destek olun. Bu dönemde ayrıntılara takılmayın.
2) Kıyaslama Yapmayın: Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamak, başarıya ulaşmasını zorlaştırır. “Şu akrabanın çocuğu bu kadar soru çözüyor, komşunun çocuğu şu puanı aldı, bu okulu kazandı, şöyle çalıştı” gibi ifadelerle çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamak doğru bir yöntem değildir. Sınav aynı olsa da herkesin kapasitesinin, çalışma yönteminin ve öğrenme şeklinin farklı olduğunu unutmayın. Kıyaslama yapmak istiyorsanız, çocuğunuzu kendi gelişimiyle kıyaslayın ve motive etmeye çalışın.
3) Özel Derse Boğmayın: Çok fazla özel ders almasının sınava iyi hazırlık sağlayacağı algısına kapılmayın. İhtiyacı halinde ve eksik konuları tamamlamak için özel derse başvurulabilir ancak ihtiyaçtan fazlası bunalmasına ve bıkkınlığa neden olacaktır. Adaylar çözemedikleri soru tipini, eksik konuları, anlayamadıkları dersleri belirlemeli ve hazırlıklarını buna göre yapılmalıdır.
4) 3-5 Sene Önceden Sınav Hazırlığına Başlamayın: Sınava 3-5 sene önceden başlayan ve tüm hayatını buna göre planlayanlar için bu süreç hiç sona ermez. Hazırlığa erken başlamanın fayda sağlayacağı düşüncesi sık yapılan hatalardandır. Bunun yerine her dersi zamanında ve tam olarak öğrenmeyi hedeflemek gerekir. Sınava hazırlık dönemi bir yıldan uzun sürerse adaylar bunalır ve sınav yaklaştıkça motivasyonları düşer. Bir yıl öncesinden hazırlığa başlayarak, düzenli ve verimli bir program ile çalışmak yeterli olacaktır.
5) ‘Koç’lardan Dershanelerden Mucize Beklemeyin: Sınava hazırlıkta akademik destek faydalıdır. Öğrenci kaygı ve stres yaşıyorsa psikolojik destek de yararlı olabilir. Ancak iş tanımı belli olmayan “koç”larla çalışmak, dershaneden dershaneye koşturmak motivasyonu düşürebilir. Adayın kendini ve ailenin de adayı iyi tanıması ise başarıya giden yolda katkı sağlar.
6) Sınava Aile Değil, Çocuk Girecek: Sınava hazırlıkta verimli ve doğru çalışmak; çok çalışmaktan daha etkilidir. Adayın kendini tanıması, seviyesini ve ne istediğini bilmesi önemlidir. Ayrıca sınavın ailenin değil, çocuğun sınavı olduğu da unutulmamalıdır.
YKS Tarihi Belli Oldu
ÖSYM, 2025 yılında yapılacak olan YKS tarihini açıkladı. ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre; Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde yapılacak.
13 Kasım 2024
2025 LGS Merkezi Sınav Tarihi Belli Oldu
Her yıl yüz binlerce sekizinci sınıf öğrencisinin yarıştığı Liselere Geçiş Sistemi Merkezi Sınavı 2024 – 2025 eğitim ve öğretim yılında 15 Haziran günü düzenlenecek.
8 Kasım 2024
LGS ve YKS’ye Hazırlıkta Adaylara Öneriler
8. ve 12’nci sınıf öğrencileri, bu yıl eğitim yaşamlarında dönüm noktası olacak LGS ve YKS’ye hazırlanacak.
2 Kasım 2024
Copyright © 2025 Marmara Kurs Merkezi Tüm Hakları Saklıdır.
sahne
medya